AYOLLARDA BEPUSHTLIKNING SABABLARI:ETIOLOGIYASI, GORMONLAR DISBALANSI - Bozorboyeva Guli Umidjon qizi (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2025)
Ushbu ilmiy ishda ayollarda bepushtlikning etiologik omillari, xususan, gormonal disbalansning reproduktiv salomatlikka ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqotda bepushtlikning asosiy sabablari – ginekologik kasalliklar, endokrin tizimdagi buzilishlar, tuxumdon faoliyatidagi yetishmovchilik hamda gipotalamo-gipofizar o‘q faoliyatining izdan chiqishi ilmiy manbalar asosida ko‘rib chiqildi. Shuningdek, estrogen, progesteron, follikulani stimulyatsiya qiluvchi gormon (FSH), lyutenizatsiya qiluvchi gormon (LH) va prolaktin darajasidagi o‘zgarishlarning ayol organizmida ovulyatsiya jarayoni va homiladorlikka ta’siri yoritildi.