SURUNKALI ICHAK YALLIG’LANISHI BO’LGAN BEMORLARDA QO’LLANILADIGAN FIZIOTERAPIYA USULLARI - Ashurova Surayyo Abdusalimovna (KLINIK TADQIQOTLAR VA INNOVATSION TIBBIYOT, 2026)
Surunkali ichak yallig'lanishi bo'lgan bemorlarda qo'llaniladigan fizioterapiya usullari mavzusi ichak yallig'lanishi kasalliklari (IYAK), masalan, Kron kasalligi va yarali kolitda fizioterapiyaning rolini o'rganadi. Ushbu tadqiqot fizioterapiya usullarining bemorlarning hayot sifatini yaxshilash, yallig'lanishni kamaytirish va simptomlarni boshqarishdagi samaradorligini tahlil qiladi. Tadqiqot natijalari surunkali ichak yallig'lanishi bo'lgan bemorlarda aerobik mashqlar, qarshilik mashqlari, yoga va ong-tana terapiyalarini qo'llashni tavsiya etadi. Ushbu ishda fizioterapiyaning ichak yallig'lanishiga ta'siri, ayniqsa bemorlarning demografik guruhlari bo'yicha farqlari batafsil ko'rib chiqiladi. Tadqiqotda zamonaviy usullar, jumladan pelvis pol fizioterapiyasi va individual mashq dasturlari integratsiyasi o'rganiladi. Surunkali ichak yallig'lanishining klinik ta'siri, yosh, jins va kasallik bosqichiga qarab farqlanadi. Ushbu tadqiqot 2026 yilgacha bo'lgan so'nggi ilmiy ma'lumotlarga asoslanib, fizioterapiya amaliyotini yaxshilash uchun tavsiyalar beradi. Fizioterapiya usullari ichak kasalliklarini davolashda yangi yo'nalishlarni ochadi. Demografik guruhlarda fizioterapiya samaradorligining statistik modellari ishlab chiqilgan. Tadqiqotda klinik sinovlar natijalari va fizioterapiya usullarining ta'siri taqqoslanadi. Ushbu ish surunkali ichak yallig'lanishini o'rganishda yangi metodlarni taklif etadi.