NYUTON QONUNLARI VA ULARNING ZAMONAVIY TEXNIKADA QO‘LLANILISHI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Nyuton mexanikasi qonunlarining mohiyati, ularning tarixiy ahamiyati hamda zamonaviy texnika va texnologiyalarda qo‘llanilishi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Nyutonning uchta asosiy qonuni — inersiya qonuni, kuch va tezlanish orasidagi bog‘liqlik qonuni hamda harakatga teskari ta’sir qonuni — mexanikaning poydevorini tashkil etadi. Maqolada ushbu qonunlarning mashinasozlik, aviatsiya, kosmonavtika, avtomobilsozlik, robototexnika va muhandislik hisoblaridagi amaliy ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy texnologik tizimlarda Nyuton mexanikasidan kvant va nisbiylik mexanikasigacha bo‘lgan uzviy bog‘liqlik ko‘rsatiladi.