TERMODINAMIKA QONUNLARI VA ULARNING KUNDALIK HAYOTDAGI NAMOYON BO‘LISHI - HUSANOVA NARGIZA (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada termodinamikaning qonunlari — ya’ni (qo‘shimcha ravishda) nolchi, birinchi, ikkinchi va uchinchi qonunlari — keng koʻlamda tahlil qilinadi. Avvalo, bu qonunlarning ilmiy mohiyati tushuntiriladi, so‘ngra, har biri kundalik hayotdagi oddiy misollar bilan bog‘lanib, ularning hayotimizga ta’siri va ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Maqola yakunida termodinamikaning biz bilgan «issiq-sovuq», «energiya almashinuvi», «rasadli tartibsizlik (entropiya)» kabi tushunchalar bilan qanday bog‘liqligi, shuningdek, bu qonunlar bizning texnologiyalardan tortib, atrof-muhit va hayotiy faoliyatgacha bo‘lgan ko‘plab jarayonlarda nima uchun muhim ekanligi muhokama qilinadi.