CHEKISH VA TAMAKI MAHSULOTLARI ISTE’MOLINING SIYDIK PUFAGI SARATONI BILAN BOGLIQLIGI - Boboraximov Ilhom Murodullayevich (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Siydik pufagi saratoni – dunyo bo‘yicha o‘rta yoshdan yuqori erkaklar va ayollar orasida keng tarqalgan onkologik kasalliklardan biri hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, turli tashqi omillar, xususan, chekish va tamaki mahsulotlaridan foydalanish, bu kasallikning rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Ushbu maqolada chekishning siydik pufagi saratoniga ta’siri, molekulyar mexanizmlar, epidemiologik tadqiqotlar natijalari va oldini olish choralari tahlil qilinadi. Maqola shuningdek, tamaki mahsulotlarining tarkibidagi karsinogen moddalar, ularning siydik pufagi epiteliyasiga zarar yetkazishi va saraton rivojlanishiga sabab bo‘lishi masalalarini yoritadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, chekishni to‘xtatish va tamaki iste’molini kamaytirish siydik pufagi saratonining profilaktikasida eng samarali strategiya hisoblanadi.