DAVLAT BYUDJETI TAQCHILLIGINI KAMAYTIRISHNING ZAMONAVIY MEXANIZMLARI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola davlat byudjeti taqchilligini kamaytirishning zamonaviy mexanizmlari va yondashuvlarini ilmiy tahlil qiladi. Tadqiqotda taqchillikning asosiy sabablari, uning makroiqtisodiy oqibatlari va mamlakat iqtisodiyotiga ta’siri yoritilgan. Maqolada soliqlarni yig‘ish tizimini modernizatsiya qilish, byudjet xarajatlarini optimallashtirish, davlat qarzini boshqarish, davlat-xususiy sheriklik loyihalarini joriy etish, elektron byudjet tizimlari va raqamli monitoring mexanizmlarining samaradorligi batafsil tahlil qilinadi. Shu bilan birga, maqolada zamonaviy fiskal konsolidatsiya siyosati, xalqaro tajriba va O‘zbekiston sharoitida amalga oshirilayotgan islohotlar yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, davlat byudjeti taqchilligini kamaytirishda kompleks yondashuv va innovatsion mexanizmlardan foydalanish iqtisodiy barqarorlikni oshirish, investitsiyalarni jalb qilish va aholining turmush darajasini yaxshilashga xizmat qiladi.