TALABALARDA TASVIRIY SAN’AT ASARLARINI ESTITEK IDROK ETISH VA BAHOLASH QOBILIYATLARINI SHAKLLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH - Esanova Lobar Kulmurotovna (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada talabalarda tasviriy san’at asarlarini estetik idrok etish va baholash qobiliyatlarini rivojlantirishdagi pedagogik-psixologik mexanizmlarni takomillashtirish usullari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot kognitiv, emotsional va estetik komponentlarni birlashtirish orqali vizual savodxonlik, tanqidiy tafakkur va baholash ko‘nikmalarini mustahkamlashga qaratilgan. Amaliy strategiyalar qatoriga yo‘riqnomali kuzatuv, reflektiv tahlil, loyiha asosida o‘qitish va interaktiv muhokama kiradi, bu esa talabalarni estetik idrok, talqin qilish va san’at asarlarini baholash qobiliyatlarini rivojlantirishga yordam beradi.