MEHNAT MUNOSABATLARIDA GENDER TENGLIKNI TA’MINLASHNING HUQUQIY ASOSLARI VA DOLZARB MUAMMOLARI - Aliyev Asilbek Baxromovich (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada mehnat munosabatlarida gender tenglikni ta’minlashning huquqiy asoslari, amaldagi me’yoriy-huquqiy hujjatlar va ularni amaliyotga tatbiq etishdagi dolzarb muammolar yoritilgan. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasining Konstitutsiyasi, Mehnat kodeksi, “Xotin-qizlar va erkaklar uchun teng huquq hamda teng imkoniyatlar kafolatlari to‘g‘risida”gi Qonun hamda xalqaro huquqiy hujjatlar tahlil qilinadi. Gender tenglikni ta’minlashda mavjud to‘siqlar, ijtimoiy stereotiplar va ayollarning mehnat bozoridagi imkoniyatlarini kengaytirish yo‘llari muhokama etiladi. Muallif gender siyosatini kuchaytirish, mehnat qonunchiligini takomillashtirish va ayollar huquqlarini kafolatlash bo‘yicha takliflar beradi.