5–7-SINFLARDA RANGTASVIR DARSLARIDA MANZARA JANRINI O‘QITISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Aslonov Furqat Botirovich (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada umumta’lim maktablarining 5–7-sinflarida tasviriy san’at fanini o‘qitish jarayonida rangtasvir darslarida manzara janrini o‘rgatishning pedagogik asoslari tahlil qilinadi. O‘quvchilarda estetik did, badiiy tafakkur, tabiatni idrok etish va ijodiy fikrlash malakalarini shakllantirishda manzara janrining o‘rni yoritiladi. Shuningdek, rangtasvir darslarini samarali tashkil etish uchun o‘qituvchining metodik yondashuvi, o‘quvchilarning yosh xususiyatlariga mos topshiriqlar tanlash, vizual kuzatuvchanlikni rivojlantirishga doir tavsiyalar keltiriladi. Tadqiqot natijalari manzara janrini o‘rgatishda o‘quvchilarning ijodiy salohiyatini ochish hamda ularni estetik va ekologik tarbiyalashda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.