SOYA OʻSIMLIGINING TUPROQ UNUMDORLIGIGA KOʻRSATGAN TAʼSIRI - Sobirova Mohinur Zokirjon qizi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada soya oʻsimligining tuproq unumdorligiga ko‘rsatgan taʼsiri, ayniqsa azot fiksatsiyasi, mikrobiologik faollikni oshirish va organik moddalarning ko‘payishiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Soya — dukkakli o‘simlik sifatida rizobakteriyalar bilan simbiont aloqada bo‘lib, atmosfera azotini tuproqqa singdirish orqali tabiiy azot manbai vazifasini bajaradi. Bu jarayon natijasida keyingi ekinlar uchun muhim oziq muhit yaratiladi, tuproqning fizik va kimyoviy holati yaxshilanadi. Maqolada shuningdek, turli agroiqlim sharoitlarida soya ekilgan maydonlardagi tuproq unumdorligidagi o‘zgarishlar tahlil qilinadi va natijalarga asoslangan tavsiyalar beriladi.