HUDUDIY KLASTERLAR ORQALI KICHIK VA O‘RTA BIZNESNI RIVOJLANTIRISH STRATEGIYALARI - Abdug'ayurova Xurshida Jamolddin qizi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada hududiy klasterlar tizimi orqali kichik va o‘rta biznesni rivojlantirish strategiyalarining nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Kichik va o‘rta biznes (KOB) mamlakat iqtisodiy tizimining barqarorligi va raqobatbardoshligini ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Hududiy klasterlar esa tarmoqlararo kooperatsiyani kuchaytiruvchi, innovatsiyalarni tez tatbiq etuvchi hamda resurslardan samarali foydalanishni ta’minlovchi mexanizm sifatida namoyon bo‘ladi. Maqolada KOB subyektlarini klaster tizimiga integratsiya qilish mexanizmlari, davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash choralari, moliyalashtirish va innovatsion salohiyatni oshirish yo‘nalishlari tahlil qilingan. Shuningdek, O‘zbekistonda hududiy klasterlarning iqtisodiy samaradorligini oshirish uchun zarur bo‘lgan institutsional, infratuzilmaviy va huquqiy asoslar haqida fikr yuritilgan.