IQTISODIY ISLOHOTLAR JARAYONIDA XUSUSIY SEKTORNING RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola iqtisodiy islohotlar jarayonida xususiy sektorning rivojlanish tendensiyalari, ularning milliy iqtisodiyotga ta’siri va zamonaviy o‘sish mexanizmlari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot xususiy sektorni rivojlantirishga qaratilgan davlat siyosati, soliq va moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari, startap va kichik biznesni rag‘batlantirish, davlat-xususiy sheriklik loyihalari va elektron monitoring tizimlarining samaradorligini o‘rganadi. Shu bilan birga, maqolada xususiy sektorning iqtisodiy o‘sish, investitsiyalar jalb qilish, ish o‘rinlari yaratish, raqobatbardoshlikni oshirish va eksport salohiyatini rivojlantirishga ta’siri yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, xususiy sektorni rivojlantirish orqali iqtisodiy barqarorlikni oshirish, innovatsiyalarni tatbiq etish va ijtimoiy farovonlikni yaxshilash mumkin. Shu bilan birga, maqolada xususiy sektor rivojlanishidagi muammolar — moliyaviy resurslarning yetishmasligi, huquqiy kafolatlarning to‘liq ta’minlanmasligi va inflyatsion bosimlar — ham ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston tajribasi shuni ko‘rsatadiki, davlatning kompleks siyosati, soliq imtiyozlari, moliyaviy qo‘llab-quvvatlash va elektron monitoring tizimlari orqali xususiy sektor faoliyati sezilarli darajada rivojlanmoqda. Shu nuqtai nazardan, xususiy sektorni rivojlantirishning zamonaviy tendensiyalari nafaqat iqtisodiy o‘sish, balki ijtimoiy barqarorlik va mamlakatning global raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qiladi.