Ijtimoiy iqtisodiyot va aholining ijtimoiy himoyasi - Axrorov Elyorjon Baxtiyor oʻgʻli (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada ijtimoiy iqtisodiyot tushunchasi va uning milliy iqtisodiy tizimdagi o‘rni, aholining ijtimoiy himoyasi mexanizmlari hamda O‘zbekiston tajribasida bu tizimning rivojlanish bosqichlari ilmiy tahlil qilingan. Maqolada ijtimoiy iqtisodiyot va iqtisodiy siyosatning o‘zaro aloqadorligi, ijtimoiy kontrakt modeli, himoya mexanizmlarining samaradorlik mezonlari yoritilgan. O‘zbekistonning ijtimoiy himoya reyestri, “temir daftar” tizimi, subsidiya va nafaqa siyosati, davlat-xususiy sheriklikdagi xizmatlar, raqamli monitoring vositalari va ijtimoiy xizmatlar sifati muhokama etilgan. Muallif aholining ehtiyojmand qatlamlarini aniqlash, ularga manzilli yordam ko‘rsatish va ijtimoiy tenglikni ta’minlash orqali barqaror va inklyuziv iqtisodiyot barpo etish zarurligini asoslab beradi.