JIGARNING DIFFUZ O’ZGARISHLARIDA KOMPYUTER TOMOGRAFIYA USULINING AHAMIYATI - Boyqobilova , Marjona; Xaydarova , Guzal; Zulpikariyev , Diyorbek (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Jigar diffuz o’zgarishlarida kompyuter tomografiyasi (KT) ayniqsa steatozda muhim ko’rsatgich hisoblanuvchi parenxima zichligini Xaunsfild shkalasi bo’yicha aniq o’lchay oladi, 3D rekonstruksiyasi sabab atrof to’qima haqida hamda kasallik darajasi haqida ham ma’lumot bera oladi. Boshqa usullardan farqli ravishda qisqa vaqtda yaxshi vizualizatsiya, keng tarqalganlik, narx, sezgirlik, artefaktlar kamligi jihatdan bir qancha ustunliklarga ega. Ko’plab ilmiy va amaliy izlanishlar natijalariga ko‘ra, KT jigarning diffuz o‘zgarishlarini aniqlashda sezilarli afzalliklarga ega. KT yordamida steatoz, fibroz va sirroz kabi kasalliklarni erta aniqlash va ularning og‘irlik darajasini baholash mumkin. Shuningdek, KT boshqa tasvirlash usullariga nisbatan jigar parenximasi zichligini aniq o‘lchash imkonini beradi. Turli adabiyotlarda KTning diffuz jigar kasalliklarini tashxislashdagi sezgirligi 85-95% atrofida ekani qayd etilgan. KT yordamida jigarning morfologik o‘zgarishlari, qon tomirlarining kengayishi va qo‘shimcha patologiyalar (masalan, gepatosellyulyar karsinoma)ni aniqlash mumkin.