TIBBIYOT OLIY YURTI TALABLARIGA MATEMATIKA FANINI O’QITISH METODIKASI - Mirzayev , Mahammadi (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Tibbiyot oliy yurti talabalarini tayyorlash dasturlarida matematika asosiy fan, ya'ni asosiy bo'lmagan fan hisoblanadi. Biroq, uni o'rganish bo'lajak shifokorlar uchun juda muhim, chunki sog'liqni saqlashda so'nggi vaqtlarda tez matematik modellashtirishni ko’rish mumkin. Matematik modellashtirish, tahlil qilish va prognoz qilishga asoslangan ko‘plab yangi tibbiy asboblar, uskunalar va yuqori texnologiyalar paydo bo‘lmoqda. Matematikani bilmasdan, taksonomiya, genetika, tibbiy xizmatni tashkil etish sohalarida ko'plab tibbiy muammolarni hal qilish mumkin emas. Afsuski, matematikani o'qitishning tibbiyot kasbi uchun ahamiyati aniq bo'lishiga qaramay, uning zaruriyati nafaqat kichik bosqich talabalari, balki tibbiyot oliy o'quv yurtlarining ixtisoslashtirilgan kafedralarining ayrim professor-o'qituvchilari tomonidan ham salbiy tushuniladi. Ushbu maqolada keltirilgan ish ta'lim jarayonini modellashtirishga asoslangan. Tadqiqotda tahlil qilish, umumlashtirish va ekspert baholash usullaridan foydalanilgan.