O‘QUV LUGʻATCHILIGINING AHAMIYATI - Sogʻinboyeva, Shahzoda (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada ona tili ta’limining shaxs tafakkurini shakllantirishdagi o‘rni hamda o‘quv lugʻatchiligining milliy ta’lim tizimidagi ahamiyati yoritilgan. Mustaqillikdan keyingi davrda o‘zbek ona tili ta’limining mazmuni, maqsadi va metodikasida amalga oshirilgan tub islohotlar tahlil qilinadi. Maqolada “grammatika grammatika uchun emas, fikrni ifoda etish uchun xizmat qilishi kerak” degan gʻoya asosida o‘quvchining mustaqil va ijodiy tafakkurini rivojlantirish masalalari ochib beriladi. Shuningdek, Yevropa va Rossiya tajribasida shakllangan o‘quv lugʻatchiligi sohasining rivojlanish bosqichlari, ilmiy markazlarning faoliyati hamda bu tajribaning o‘zbek ta’lim tizimi uchun ahamiyati tahlil etilgan. Sovet davrida rus o‘quv lugʻatchiligi keng rivojlangan bir paytda, o‘zbek maktablari uchun bu sohada tashabbuslar yetarli darajada qo‘llab-quvvatlanmagani ko‘rsatib o‘tilgan.