Tripslar (Thysanoptera): biologiya, ekologiya, qishloq xo‘jalikda zarari - Usmonjonova , Ozodaxon (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada Thysanoptera ordini - oddiy nomi bilan tripslarning taksonomiyasi, morfologiyasi, biologiyasi, oziqlanish xatti-harakatlari, agroekotizimlardagi ekologik roli va qishloq xo‘jalikda keltiradigan iqtisodiy zararlar hamda ularning samarali monitoringi va integratsiyalashgan boshqaruv yondashuvlari batafsil ko‘rib chiqiladi. Maqola adabiyotlar tahliliga asoslangan umumiy sharh bo‘lib, nazariy va amaliy tavsiyalar, shuningdek O‘zbekiston hududiga moslashgan tavsiyalar kiritilgan.