"PADARKUSH YOXUD O'QIMAGAN BOLANING HOLI" ASARI TURKISTON ADABIYOTI DURDONASI - Xudoyberdiyev , Otabek (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiyning ilk sahna asari — “Padarkush yoxud o‘qimagan bolaning holi” tragediyasi tahlil qilinadi. Asarning badiiy qimmati, g‘oyaviy yo‘nalishi, ma’rifiy va tarbiyaviy vazifasi yoritilib, uni Turkiston adabiyoti va jadid dramaturgiyasining durdonalaridan biri sifatida baholash asoslab beriladi. Behbudiy bu asar orqali o‘z zamonasining dolzarb muammolarini: jaholat, savodsizlik, ma’naviy inqiroz va oilaviy tarbiyaning zaifligini ko‘rsatib, yosh avlodni ilm, tafakkur va ma’rifat yo‘liga chorlaydi. Maqolada asarning o‘tmish va bugungi kun o‘rtasida muloqot yaratuvchi asar sifatida tutgan o‘rni ham tahlil qilinadi.