UMUMIY VA MAXSUS SAN’AT MAKTABLARI O‘QUVCHILARINI TABIAT MANZARALARINI CHIZISHGA O‘RGATISHNING DIDAKTIK IMKONIYATLARI - Tursunova Dilshoda Jahongirovna (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada umumiy va maxsus san’at maktablari o‘quvchilarini tabiat manzaralarini chizishga o‘rgatishning didaktik imkoniyatlari o‘rganilgan. Unda o‘quvchilarda kuzatish qobiliyati, makoniy tafakkur va badiiy ijodiylikni rivojlantirishga xizmat qiladigan pedagogik yondashuvlar va metodik strategiyalar tahlil qilinadi. E’tibor bosqichma-bosqich ta’lim berish, vizual tahlil va amaliy mashg‘ulotlarni integratsiya qilishga qaratilgan bo‘lib, bu o‘quvchilarga tabiat manzaralarini aniq va shaxsiy ijodiy talqin bilan ifodalash imkonini beradi. Shuningdek, individual yo‘naltirish, darslarni tashkil etish va vizual vositalardan foydalanish orqali kompozitsiya ko‘nikmalari, rangni qabul qilish va perspektivani tushunishni rivojlantirishdagi roliga alohida e’tibor qaratilgan. Ushbu metodlarni tizimli qo‘llash orqali pedagoglar yosh rassomlarda texnik mahorat va estetik sezgirlikni samarali shakllantira oladilar.