Buxoro saroylari tarixi - Nurulloyev Shahriyor Shavkatovich (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Buxoro shahri tarixida muhim o‘rin tutgan saroylarning shakllanishi, rivojlanishi va me’moriy xususiyatlari tahlil qilinadi. Buxoro saroylari nafaqat hukmdorlar yashagan inshootlar, balki davlat boshqaruvi, diplomatik aloqalar, ilm-fan va san’at rivojlangan muhim madaniy markazlar sifatida ham qaraladi. Xususan, Ark saroyi, Sitora-i Mohi Xosa saroyi kabi yodgorliklarning tarixiy va madaniy funksiyalari chuqur ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Maqolada arab geograflari, rus sharqshunoslari va zamonaviy o‘zbek olimlarining qarashlariga tayanilgan holda Buxoro saroylarining estetik-funksional tuzilmasi, ularning siyosiy va madaniy hayotdagi roli ochib beriladi. Shu orqali Buxoro saroylari Sharq me’morchiligidagi betakror yodgorliklar sifatida tahlil qilinib, ularning bugungi kunda turizm va madaniy merosni asrashdagi ahamiyati ham ko‘rsatilgan.