TISH GO‘SHTLARINING SURUNKALI YALLIG‘LANISHI VA YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada tish go‘shtlarining surunkali yallig‘lanish kasalliklari (xususan, gingivit va parodontit) bilan yurak-qon tomir kasalliklari (ateroskleroz, yurak ishemik kasalligi, miokard infarkti) o‘rtasidagi bog‘liqlik masalasi o‘rganilgan. Zamonaviy ilmiy tadqiqotlar asosida yallig‘lanish jarayonining organizmdagi umumiy ta’siri, immun javob, endotelial disfunksiya va qon tomirlar holatiga ta’siri tahlil qilingan. Klinik kuzatuvlar va biomarkerlar asosida surunkali parodontal kasalliklarga chalingan bemorlarda yurak-qon tomir muammolarining uchrash chastotasi yuqoriligi isbotlangan. Shuningdek, sog‘lom tish go‘shtlari yurak salomatligi uchun muhim himoya omili sifatida qaralgan. Ushbu maqola stomatologik va kardiologik profilaktika choralarining integratsiyalashuvi lozimligini asoslaydi.