Jigar tuzilishining regeneratsiyadagi o‘rni - Odiljonova , Nozimaxon (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Jigar organizmdagi eng muhim a'zolardan biri bo'lib, uning regenerativ qobiliyati nafaqat anatomik tuzilishi, balki uning funksional va molekulyar mexanizmlari bilan bog'liq. Ushbu maqola jigar tuzilishining uning regenerativ jarayonlarga qanday ta'sir qilishini, shuningdek, jigar hujayralarining o'zini tiklash qobiliyatining biologik asoslarini o'rganadi. Jigar regeneratsiyasida gepatositlar, oval hujayralar va boshqa hujayra turlarining o'rni, shuningdek, regeneratsiyani tartibga soluvchi molekulyar signal yo'llari tahlil qilinadi. Maqolada jigar shikastlanishlaridan keyin regenerativ jarayonlarning patologik va fiziologik jihatlari, shu bilan birga klinik ahamiyati haqida ma'lumotlar keltirilgan.