Jamiyatni tahlil qilishning sivilizatsion usuli: nazariy yondashuvlar va amaliy misollar - Orazbaev , Nuraliy (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola jamiyatni tahlil qilishda sivilizatsion usulning nazariy va amaliy jihatlarini o‘rganishga qaratilgan. Sivilizatsion yondashuvning asoschilari — Pitirim Sorokin, Arnold Toynbi va boshqalarning fikrlariga tayangan holda, maqolada O‘zbekiston jamiyatining tarixiy, madaniy va ijtimoiy jarayonlari misollar bilan yoritilgan. Maqola sivilizatsion usulning jamiyatlarni keng qamrovda tushunishga imkon berishini, ayniqsa O‘zbekistonning boy madaniy merosi va mustaqillik davridagi o‘zgarishlari nuqtai nazaridan muhimligini ta’kidlaydi. Tadqiqot metodlari sifatida tarixiy-tahliliy va madaniy tahlil usullari qo‘llanilgan.