DEPRESSIYANING ZAMONAVIY DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH YONDASHUVLARI - Tursunbayeva , Shohida (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada depressiyaning zamonaviy diagnostika va davolash yondashuvlari keng yoritiladi. Depressiya bugungi kunda eng ko‘p uchraydigan psixik kasalliklardan biri bo‘lib, uning kechishi, sabablari va oqibatlari insonning ruhiy salomatligi, ijtimoiy faoliyati hamda jismoniy holatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotda depressiyani aniqlashda qo‘llaniladigan klinik mezonlar, zamonaviy psixodiagnostika usullari va biologik markerlardan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada depressiyani davolashning farmakologik, psixoterapevtik va integrativ yondashuvlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Bugungi kunda kognitiv-behavioral terapiya, interpersonallik terapiyasi, mindfulness asosidagi yondashuvlar, shuningdek, yangi avlod antidepressantlari va neyromodulyatsiya texnologiyalari depressiyani samarali davolashda muhim o‘rin tutmoqda. Xulosa qismida esa depressiyani erta aniqlash va kompleks yondashuv asosida davolashning ahamiyati ta’kidlanadi.