TALABALIK DAVRIDA PSIXOLOGIK MADANIYATNI SHAKILANTIRISHGA REFLEKSIVLIKNI VA QADIRIYATLAR YOʻNALGANLIGI OʻRTASIDAGI INTERKORRELYASION ALAQADARLIK - BOTIROVA, YORQINOY (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Zamonaviy psixologik tadqiqotlar natijalariga ko‘ra, psixologik madaniyatning shakllanishi va rivojlanishida bir qator omillar — shaxsning individual-psixologik xususiyatlari, ijtimoiy muhit, ta’lim jarayonining psixologik qo‘llab-quvvatlanishi, motivatsion tizim va ijodiy yondashuvlar hal qiluvchi rol o‘ynaydi [2]. Talabalik davrida bu omillar ayniqsa intensiv namoyon bo‘ladi, chunki talaba yangi ijtimoiy maqomga ega bo‘ladi, o‘quv va hayotiy faoliyatida mustaqillik ortadi, qaror qabul qilish mas’uliyati oshadi. Agar bu davrda psixologik madaniyat yetarlicha rivojlanmasa, shaxsning kasbiy o‘zlikni anglashida, ijtimoiy moslashishida va shaxsiy rivojida turli qiyinchiliklar yuzaga kelishi mumkin.