YOSH HARBIY XIZMATCHI OFITSERLARNI MULOQOT MADANIYATINI SAMARALI SHAKLLANTIRISHNING KORRELYATSION TAHLILI - Matyakubov Elyor Rajapovich (ILMIY YANGILIKLAR VA INTELLEKTUAL TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada yosh harbiy xizmatchi ofitserlarda muloqot madaniyatini shakllantirish jarayonining psixologik va pedagogik jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi – yosh ofitserlarning muloqot madaniyatini rivojlantiruvchi omillar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni korrelyatsion tahlil orqali aniqlashdan iborat. Maqolada muloqot madaniyatining mazmuni, tarkibiy qismlari hamda ularni shakllantirishda ta’sir etuvchi ijtimoiy-psixologik omillar yoritilgan. Korrelyatsion tahlil natijalari yosh ofitserlarning muloqot ko‘nikmalari darajasi, xizmat tajribasi, shaxsiy fazilatlari va ta’lim jarayonidagi kommunikativ muhit o‘rtasida sezilarli bog‘liqlik mavjudligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari harbiy ta’lim tizimida yosh ofitserlarning shaxsiy va kasbiy muloqot madaniyatini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga imkon beradi.