5–7 SINFLARDA VIZUAL SAVODXONLIKNI RAQAMLI VOSITALAR ORQALI RIVOJLANTIRISH - Usmonov Umid Farxodovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada umumta’lim maktablarida 5–7 sinf o‘quvchilari uchun vizual savodxonlikni raqamli vositalar orqali rivojlantirish metodikasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda interfaol dasturlar, multimedia resurslari, virtual galereyalar va chizish ilovalari yordamida o‘quvchilarning badiiy idrokini, rang va kompozitsiya tushunchalarini shakllantirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Bosqichma-bosqich o‘qitish, loyiha asosida mashg‘ulotlar va “flipped classroom” metodlari yordamida o‘quvchilarda mustaqil ijodiy fikrlash va tanqidiy tafakkurni rivojlantirishning samarali yo‘llari yoritiladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, raqamli vositalardan foydalanish o‘quvchilarning darsga qiziqishini oshiradi, interaktiv muhitda faol ishlashga undaydi va ularning vizual savodxonligini mustahkamlaydi.