RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR YORDAMIDA TASVIRIY SAN’AT DARSLARINI SAMARALI TASHKIL ETISH METODIKASI - Usmonov Umid Farxodovich (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada umumta’lim maktablarida tasviriy san’at darslarini raqamli texnologiyalar yordamida samarali tashkil etish metodikasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda multimedia taqdimotlar, interfaol ilovalar va virtual platformalarni ta’lim jarayoniga integratsiyalash orqali o‘quvchilarning san’at ko‘nikmalari, ijodiy tafakkuri va estetik idrokini rivojlantirishning usullari ko‘rib chiqiladi. Loyihaga asoslangan o‘qitish, “flipped classroom” va interfaol mashg‘ulotlar kabi innovatsion pedagogik yondashuvlar yordamida darslar yanada qiziqarli va samarali bo‘lishi ta’kidlanadi. Metodika darslarni bosqichma-bosqich rejalashtirish, an’anaviy san’at texnikalari bilan zamonaviy raqamli resurslarni birlashtirish orqali o‘quvchilarda kuzatuvchanlik, kompozitsiya va rang tushunchalarini shakllantirishga qaratilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, raqamli texnologiyalarni qo‘llash nafaqat o‘quvchilarning darsga qiziqishini va faol ishtirokini oshiradi, balki mustaqil ijodiy fikrlash, muammoni hal qilish va vizual san’atni tahlil qilish qobiliyatlarini ham rivojlantiradi.