Yorug‘likning to‘lqin va zarraviy xossalarining tajriba orqali o‘rganilishi - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
AnnotatsiyaMazkur maqolada yorug‘likning to‘lqin va zarraviy xossalarini aniqlash va ularni tajriba orqali o‘rganish jarayonlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Yorug‘likning tabiati haqida tarixiy qarashlar, Nyuton va Gyuygens nazariyalari o‘rtasidagi farqlar, interferensiya, difraksiya, fotoeffekt kabi hodisalar orqali yorug‘likning ikki xil xususiyatga ega ekani isbotlangan. Ushbu maqolada klassik va kvant fizikasi nuqtai nazaridan yorug‘likning to‘lqin hamda zarraviy tabiatini o‘rganishning ahamiyati, amaliy tajribalar orqali uning xossalarini tushuntirish usullari keltirilgan. Tadqiqot natijalari fizika ta’limida laboratoriya mashg‘ulotlarining o‘rni, optik hodisalarni tushunish va texnikaga tadbiq etish imkoniyatlarini ochib beradi