Surunkali yallig‘lanish: Turlari va hujayraviy mexanizmlari - Ma'murova Marjona Ulug'bek qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada surunkali yallig‘lanishning hujayraviy asoslari, uning patobiologik mexanizmlari va klinik ifodalanish shakllari tahlil qilinadi. Surunkali yallig‘lanish organizmda uzoq muddat davom etadigan, murakkab hujayraviy va molekulyar reaktsiyalar bilan xarakterlanuvchi jarayon bo‘lib, yallig‘lanish o‘chog‘ida destruksiya va reparatsiya elementlari bir vaqtda kuzatiladi. Patogenezda makrofaglar, limfotsitlar, plazmatik hujayralar, shuningdek, sitokinlar va reaktiv kislorod turlari asosiy rol o‘ynaydi. Granulematoz yallig‘lanish turi tuberkulyoz, sarkoidoz, lepra kabi kasalliklar misolida yoritiladi. Surunkali yallig‘lanishda NF-κB signal yo‘li, immun javobning doimiy faolligi, fibroblastlar va chandiqlanish mexanizmlari muhim ahamiyatga ega. Surunkali yallig‘lanish ko‘plab surunkali kasalliklar — autoimmun, infeksion, degenerativ va neoplastik holatlar bilan uzviy bog‘liq bo‘lib, uning mexanizmlarini chuqur tahlil qilish zamonaviy tibbiyotda katta ahamiyat kasb etadi.