"Voyaga yetmaganlar tomonidan sodir etilgan jinoyatlarga yondashuv: jazomi yoki tarbiya?" - ISKANDAROVA KAMOLOTXON (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola, voyaga yetmaganlar tomonidan sodir etilgan jinoyatlarga yondashuvni tahlil qiladi. Uzoq yillar davomida voyaga yetmagan shaxslar tomonidan amalga oshirilgan jinoyatlar turli yondashuvlar bilan muhokama qilinib kelgan: ba’zi hollarda ularni jazolash zarurati, boshqalarida esa tarbiyaviy va reabilitatsiyaviy yondashuvlar qo‘llaniladi. Maqolada bu ikki yondashuv o‘rtasidagi farqlar, ularning huquqiy va ijtimoiy jihatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, voyaga yetmaganlarning jinoyatga aloqadorligi masalasidagi psixologik, ijtimoiy va iqtisodiy faktorlar, jinoyatning oldini olish va aybdorlarni to‘g‘ri tarbiyalash usullari ham ko‘rib chiqiladi. Maqola, jazolash va tarbiya jarayonlarining samarasini taqqoslab, reabilitatsiya, ijtimoiy integratsiya va reabilitatsiya choralariga oid tavsiyalarni taqdim etadi.