“STEAM yondashuvi asosida matematika fanini o‘qitishning innovatsion imkoniyatlari” - Ashurova, Zarnigor (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu Maqolada matematika ta’limida STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) yondashuvining nazariy-didaktik poydevori, o‘quvchilarda muammoli fikrlash, ijodkorlik va amaliy modellashtirish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda olib borilgan tizimli sharhlar va meta-tahlillar STEAM/STEM integratsiyasi o‘quv natijalari, ayniqsa matematika kompetensiyalari va kritik tafakkurga sezilarli ijobiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi. MDH tajribasi (robototexnika, loyiha asosida o‘qitish) va O‘zbekistondagi amaliy ishlar (boshlang‘ich sinflarda STEAM, maktabgacha ta’limda STEAM) fanlararo integratsiya, dizayn fikrlash va raqamli vositalardan foydalanish orqali dars samaradorligini oshirishini tasdiqlaydi.