KO'Z KASALLIKLARI – GLAUKOMA - Ro'zimova Maxliyo Umirbek qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu ilmiy maqola glaukomaning patofiziologik mexanizmlari, klassifikatsiyasi, diagnostikasi va zamonaviy davolash usullariga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy magsadi – glaukomaning turli shakllari (och burchakli, yopiq burchakli, kongenital, sekunder glaukoma) ning patogenezini, ularning xavf omillarini va og‘ishlarini chuqur o‘rganish, shuningdek, kasallikning erta tashxislash va samarali davolashning ilg‘or usullarini ishlab chiqishdan iborat. Maqolada retrospektiv klinik kuzatuvlar, ko‘z ichi bosimi monitoringi, gonioskopiya, optik koherent tomografiya (OKT), kompyuterli ko‘r maydon analizi kabi zamonaviy diagnostik usullarning natijalari tahli qilingan. Shuningdek, glaukomaning dorivor (prostaglandin analoglari, beta-blokatorlar, karbonangidraza ingibitorlari), lazer (selektiv lazer trabekuloplastika, iridektomiya) va jarrohlik (trabekulektomiya, drenaj implantlari) davolash usullarining samaradorligi qiyosiy tahli qilingan.