O‘ZBEKISTON TA’LIM TIZIMIDA CLIL USULINI JORIY ETISHNING IMKONIYATLARI VA TO‘SIQLARI - Jumaboyeva Sevinchoy Davronbek qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada O‘zbekiston ta’lim sohasida amalga oshirilayotgan islohotlar doirasida CLIL (Content and Language Integrated Learning) usulini qo‘llashning istiqbollari va duch kelinadigan qiyinchiliklar tadqiq qilinadi. O‘zbekiston ta’lim tizimida CLIL (Mazmun va Tilni Integratsiyalashgan Ta’lim) usulini joriy etish zamonaviy pedagogik yondashuv sifatida muhim ahamiyatga ega. Ushbu ilmiy maqolada CLIL metodining O‘zbekiston maktablarida qo‘llanilishi natijasida yuzaga keladigan ijtimoiy-pedagogik o‘zgarishlar, ushbu usulni tatbiq etishning ijobiy va salbiy jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Xususan, ta’lim jarayonida CLIL usulidan foydalanish orqali o‘quvchilarning kognitiv qobiliyatlarini rivojlantirish, fanlararo bog‘liqlikni ta’minlash va xalqaro ta’lim standartlariga moslashuv imkoniyatlari yoritiladi. Shu bilan birga, ushbu metodni muvaffaqiyatli joriy etish uchun o‘quv dasturlarini qayta ishlash, didaktik materiallar tayyorlash va o‘qituvchilarni maxsus tayyorlash zarurligi ta’kidlanadi.