AVTOMATIK TARJIMANING ONLAYN MEDIADA SIYOSIY NUTQ TALQINIGA TA'SIRI - JO‘RABOYEVA , Gulhayoxon (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Maqolada avtomatik tarjimaning onlayn ommaviy axborot vositalaridagi siyosiy nutq talqiniga ta'siri ko'rib chiqiladi. U Google Translate va DeepL kabi avtomatik tarjima tizimlari yordamida tarjima qilingan siyosiy matnlarni idrok etishni tahlil qiladi. Tadqiqotda inglizcha-ruscha-o‘zbekcha kontekstda siyosiy ma’nolarni yetkazishda yuzaga keladigan leksik, semantik va pragmatik buzilishlar aniqlangan. Muallifning xulosasiga ko‘ra, texnologik taraqqiyotga qaramay, avtomatik tarjima ko‘pincha asl siyosiy xabarning kognitiv va mafkuraviy mazmunidagi o‘zgarishlarga olib keladi.