''KONSTITUTSIYA – ERKIN VA FAROVON HAYOT GAROVI'' - Sadullayeva Umida Yuldash qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Konstitutsiyaning davlat va jamiyat hayotidagi o‘rni, huquqiy davlat barpo etishdagi ahamiyati hamda fuqarolarning erkin va farovon hayotini ta’minlashdagi asosiy kafolat sifatidagi roli yoritilgan. Konstitutsiya davlat organlarining vakolatlarini belgilovchi, inson huquqlarini muhofaza qiluvchi, jamiyatning siyosiy, iqtisodiy va ijtimoiy taraqqiyotini boshqarib turuvchi oliy huquqiy hujjat ekanligi tahlil qilingan. Maqolada O‘zbekiston Respublikasida amalga oshirilgan konstitutsiyaviy islohotlarning mazmuni, ularning fuqarolarning manfaatlariga ta’siri va huquqiy jamiyat qurishdagi strategik ahamiyati asoslab ko‘rsatiladi. Shuningdek, Konstitutsiyaning fuqarolarga erkinlik, adolat va farovonlik beruvchi asosiy tamoyillari ilmiy-uslubda sharhlanadi.