KUCHAYIB BORAYOTGAN GLOBAL GEOSIYOSIY RAQOBAT FONIDA MARKAZIY OSIYONING STRATEGIK AHAMIYATI - Og'abek, Og'abek (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada XXI asrda kuchayib borayotgan global geosiyosiy raqobat sharoitida Markaziy Osiyo mintaqasining strategik ahamiyati har tomonlama tahlil etilgan. Mintaqaning geoiqtisodiy resurslari, transport-kommunikatsion imkoniyatlari, suv-energetika zaxiralari va xavfsizlik tahdidlariga qarshi kurashishdagi roli, uni yirik geosiyosiy o‘yinchilarning manfaatlar to‘qnashuviga aylantirgan. Tadqiqot davomida AQSh, Rossiya, Xitoy, Yevropa Ittifoqi va Turkiya kabi kuchlarning Markaziy Osiyoga nisbatan siyosiy va iqtisodiy strategiyalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, mintaqaviy hamkorlikning o‘sishi va O‘zbekistonning faol tashqi siyosati bu raqobat sharoitida qanday muvozanatli pozitsiyani shakllantirishiga e’tibor qaratilgan. Maqolada strategik barqarorlikni ta’minlash va milliy manfaatlarni ilgari surishda raqamli diplomatiya, "yumshoq kuch" va mintaqaviy integratsiya mexanizmlaridan foydalanish taklif etiladi.