DOSTONLARDA AYOL OBRAZI: IDEALIZATSIYA VA REALISTIK YONDASHUV - Kdirniyazova Xamida Muxammadin Qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada dostonlarda ayol obrazining idealizatsiya va realistlik yondashuvlari tahlil qilinadi. Ayol obrazlari dostonlarda nafaqat badiiy bezak, balki milliy madaniyat, axloqiy qadriyat va ijtimoiy rollarni aks ettiruvchi markaziy unsur sifatida namoyon bo‘ladi. Maqolada ayol obrazlarini idealizatsiya qilish orqali ularning badiiy mukammalligi, go‘zalligi va ma’naviy fazilatlari ta’kidlanadi, shuningdek, realistlik yondashuvi orqali ularning insoniy kamchiliklari, psixologik holatlari va jamiyatdagi o‘rni tasvirlanadi. Tadqiqot dostonlar orqali ayol obrazini tahlil qilish, uning badiiy va ijtimoiy funktsiyalarini ochib berish, shuningdek, idealizatsiya va realistlikni uyg‘unlashtirishning metodik va nazariy jihatlarini o‘rganishga qaratilgan.