KLASTER ASOSIDA INNOVATSION IQTISODIY TIZIMLARNI BOSHQARISH MEXANIZMLARI - Abdug'ayurova Xurshida Jamolddin qizi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada klaster asosida innovatsion iqtisodiy tizimlarni boshqarish mexanizmlarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil etilgan. Klaster modeli innovatsion jarayonlarni faollashtirish, ishlab chiqarish, ilm-fan va ta’lim o‘rtasidagi uzviy aloqalarni mustahkamlash, iqtisodiy raqobatbardoshlikni oshirish hamda barqaror o‘sishni ta’minlashda muhim vosita sifatida qaraladi. Maqolada innovatsion klasterlarning shakllanish bosqichlari, ularning boshqaruv strukturalari, davlat ishtirokining zarurligi, axborot texnologiyalaridan foydalanish va raqamli transformatsiya jarayonlarining o‘rni yoritilgan. Shuningdek, klaster tizimida innovatsion ekotizimni yaratish, ilmiy tadqiqotlar natijalarini tijoratlashtirish va texnologik transfer mexanizmlarini samarali yo‘lga qo‘yish masalalari o‘rganilgan.