Ixtisoslashtirilgan terminlarning shakllanish mexanizmlari va ularni ingliz tili o‘qitish jarayonida qo‘llashning lingvodidaktik asoslari - Dilnoza Axmedova Anvarovna (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada ixtisoslashtirilgan terminlarning shakllanish mexanizmlari hamda ularni ingliz tili o‘qitish jarayonida qo‘llashning lingvodidaktik asoslari yoritilgan. Terminlarning semantik, so‘z yasash, kalkalash, internatsional terminlarni o‘zlashtirish hamda abbreviatsiya kabi shakllanish usullari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, ingliz tili ta’limida maxsus terminlardan foydalanishning kasbiy kompetensiyani rivojlantirish, fanlararo integratsiyani ta’minlash va ilmiy muloqotni samarali tashkil etishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Maqolada terminlarni o‘rgatishda qo‘llaniladigan lingvodidaktik metodlar — kontekstual o‘qitish, vizualizatsiya, ikki tillilik, interfaol yondashuv va amaliy mashg‘ulotlar asosida izohlangan. Xulosa sifatida, maxsus terminlarni o‘zlashtirish mutaxassislik ta’limining ajralmas qismi ekani hamda ularni samarali o‘rgatish talabalarning kasbiy va madaniyatlararo kommunikativ kompetensiyasini rivojlantirishga xizmat qilishi ta’kidlangan.