BEHBUDIYNING ETIMOLOGIK TAHLILLARI HAMDA ULARNING BUGUNGI KUNDAGI AHAMIYATI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy tomonidan amalga oshirilgan etimologik tahlillar, ularning lingvistik va ma’rifiy asoslari hamda bugungi tilshunoslik va ma’naviyat kontekstidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Behbudiy o‘z maqolalarida va ma’rifiy nutqlarida ko‘plab so‘z va atamalarning tarixiy ildizlari, semantik ma’nosi, ijtimoiy vazifasi haqida fikr yuritgan. Ushbu tahlillar orqali u tilni nafaqat aloqa vositasi, balki tafakkur, ong va milliy o‘zlik ifodasi sifatida talqin qilgan. Maqolada bu qarashlarning zamonaviy til madaniyati, ma’naviy yangilanish va tilshunoslikka qo‘shayotgan hissasi ochib beriladi.