O’ZBEKISTON MILLIY MEROSI VA ULARNI ASRAB AVAYLASH - Turg'unova, Feruza; Turdiyev, Madyor (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekiston milliy merosining mazmuni, uning moddiy va nomoddiy shakllari hamda ularni asrab-avaylash bo‘yicha amalga oshirilayotgan harakatlarga bag‘ishlangan. Maqolada O‘zbekistonning boy tarixiy va madaniy merosi, jumladan, UNESCO Jahon merosi ro‘yxatidagi obidalar (Buxoro, Samarqand, Xiva, Shahrisabz), an’anaviy hunarmandchilik, folklor va milliy qadriyatlar tahlil qilinadi. Asosiy qismda milliy merosni saqlashda hukumat siyosati, xalqaro tashkilotlar (UNESCO, ICCROM, AQSh Davlat departamenti) bilan hamkorlik va 2025-yildagi loyihalar (masalan, Buxoro Biennali, Sher-Dor madrasasi restavratsiyasi) ko‘rib chiqiladi. Muhokamada mavjud muammolar, shu jumladan, urbanizatsiya, iqlim o‘zgarishi va moliyaviy cheklovlar muhokama qilinadi. Xulosada esa merosni saqlash bo‘yicha yangi takliflar, jumladan, raqamli texnologiyalarni joriy etish, ta’lim dasturlarini kuchaytirish va turizmni rivojlantirish orqali barqarorlikni ta’minlash tavsiyalari beriladi. Maqola O‘zbekiston milliy merosining global ahamiyatini ta’kidlab, uning kelajak avlodlar uchun saqlanishi zarurligini ko‘rsatadi.