FARG’ONA VODISI TO’G’RI QANOTLI HASHAROTLARINING TOG’ VA TOG’ OLDI HUDUDLARIDAGI FAUNASI - Usmonjonova , Ozodaxon (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
To’g’rikanotli (Insecta: Orthoptera) hasharotlar deyarli barcha iqlim zonalrida, tropik va subtropiklardan tortib Garbiy Sibirni kengligiga qadar yashaydilar. Ba'zi turlari suv havzalari yaqinida zich o’tloqli tog’lar bilan qoplangan joylarda yashashni afzal ko’rishadi. Boshqa turlari cho’l va yarim cho’l xududlarida noyob butalar va o’tlar orasida yashaydi. So’ngi 50 yil ichida Vodiydagi to’g’rikanotlilar to’grisidagi asarlar nasr etlmadi, ammo Vodiy materiallari to’g’riqanotlilarni faunistik o’rganishda keng foydalaniladi. Shu bois, Vodiydagi to’g’rikanotlilarni o’rganishga bulgan kizikish yana oshdi.