Qaraqalpaq til biliminde arxeologiya ilimine baylanıslı terminlerdiń qollanılıw ózgesheligi - Tursınbaev , Esengeldi (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Til ilimi tájiriybesinde hátteki pútkil terminler sistemasın kózde tutıp, tildiń sózlik quramındaǵı terminlerge tán rawajlanıw nızamlılıqların úyretetuǵın til iliminiń bir tarawın terminologiya dep atasa (máselen, qaraqalpaq tiliniń terminologiyası, qazaq tiliniń terminologiyası t.b.) sol pútin terminler sistemasınıń turmıstıń túrli salalarında payda bolıwı, qollanılıwın esapqa ala otırıp, tematikalıq kózqarastan ayırım toparlarǵa birigiwshi túrlerin belgilewge, olardı podsistemalar retinde bahalap pedagogikalıq terminologiya sociallıq-ekonomikalıq terminologiya ilimiy-texnikalıq terminologiya t.b. túrinde de ataw jaǵdayları jiyi ushırasadı. Bul tarawlıq terminlerdiń sol tarawǵa tán uǵımlardı anıqlaw zárúrliginen, xızmetinen, qollanılıw ózgesheliklerinen kelip tuwǵan jaǵdaylardan esaplanadı.