JANGOVAR HARAKATLAR DAVRIDA TABIATNI HISOBGA OLISH TADBIRLARI - ROZIMOVA , YORQINOY (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Jangovar harakatlar davrida tabiatni hisobga olish masalasi harbiy strategiya va taktikada muhim o‘rin tutadi. Hududning relyefi, iqlim sharoitlari, gidrografik tarmog‘i, o‘rmon va cho‘l zonalari, shuningdek, ob-havoning o‘zgaruvchanligi jangovar harakatlar samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu bois harbiy amaliyotda tabiiy sharoitlarni chuqur o‘rganish, qo‘shinlarning joylashuvi va harakatlanish yo‘nalishlarini to‘g‘ri belgilash, moddiy-texnik ta’minotni tashkil etishda tabiat omillarini hisobga olish zarur. Mazkur tadbirlar jangovar tayyorgarlikni oshirish, qo‘shinlarning jang maydonidagi harakatchanligini ta’minlash va talafotlarni kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.