CLINICAL RESEARCH IN FORENSIC MEDICINE: CURRENT INNOVATIONS AND CRITICAL ISSUES. - Nuriddinov Azimjon Kamolitdin ogli; ABDIKARIMOV BAKHODIR ABDIKHASHIMOVICH; Nilufar Khamraevna Ganieva (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH, 2025)
Sud-tibbiyotida klinik tadqiqotlar diagnostik, analitik va tekshiruv usullarini Sud-tibbiy, yuridik amaliyotga joriy etishdan oldin ularning ishonchliligi va samaradorligini tasdiqlashda muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy innovatsiyalar — molekulyar-genetik texnologiyalar, sud-tibbiy biomarkerlar, o‘limdan keyingi tasvirlash (postmortem vizualizatsiya) va sun’iy intellekt — sud-tibbiy tadqiqotlarning aniqligi, tezligi va imkoniyatlarini sezilarli darajada oshirdi. Ushbu yutuqlar shaxsni aniqlash, o‘lim sababini va jarohatlarning hayot davomida olinganligini aniqroq belgilash, shuningdek jinoyat voqealarini rekonstruksiya qilish imkonini beradi. Biroq, inson va o‘limdan keyingi materiallar bilan ishlashdagi axloqiy cheklovlar, turli yurisdiksiyalarda standartlashtirilgan protokollarning yo‘qligi, kichik namunalar hajmi va sudda usullarni qabul qilish mezonlaridagi farqlar kabi jiddiy muammolar saqlanib qolmoqda. Ushbu muammolarni hal etish uchun fanlararo hamkorlik, metodologiyalarni uyg‘unlashtirish va xalqaro me’yoriy standartlarni mustahkamlash zarur. Ilmiy asoslangan validatsiya va qat’iy axloqiy nazorat bilan ilg‘or texnologiyalarni integratsiya qilish sud-tibbiy dalillarning sud jarayonlarida ishonchliligi va haqqoniyligini ta’minlaydi.