Xorazm viloyatida agro- va ekoturizm integratsiyasi - Hayitova Onaxon, (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Xorazm viloyatining noyob tabiiy-geografik, qishloq xo‘jaligi va tarixiy-madaniy resurslari asosida agro va ekoturizm turlarini integratsiyalash masalalari atroflicha o‘rganilgan. Xorazm viloyati Amudaryo deltasining qadimiy vohasi sifatida boy qishloq xo‘jaligi salohiyatiga (paxta, sholi, meva-sabzavot yetishtirish, chorvachilik) va ekologik resurslarga (Xorazm milliy tabiat bog‘i, Amudaryo qirg‘oqlari, Qizilqum cho‘li elementlari, Qal’ajiq Qal’a oazisi) ega. Maqolada agro va ekoturizmning nazariy asoslari, viloyatdagi amaliy holat, integratsiyaning iqtisodiy, ijtimoiy va ekologik foydalari, mavjud muammolar hamda rivojlantirish istiqbollari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ushbu integratsiya viloyat iqtisodiyotini diversifikatsiya qilish, aholini ish bilan ta’minlash, tabiatni muhofaza etish va barqaror rivojlanishni ta’minlashda muhim omil bo‘lib xizmat qilishi mumkin. Maqolada davlat dasturlari, ilmiy tadqiqotlar va xalqaro tajribaga asoslangan amaliy takliflar berilgan. Tadqiqot Xorazm viloyatining turizm salohiyatini yanada oshirish va “yashil” iqtisodiyotni rivojlantirishga hissa qo‘shadi.