FIQNING KELIB CHIQISHI VA UNING SHAKLLANISHI - Asaboyev G‘ayratjon, (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada mustaqillikdan keyingi davrda musulmon huquqshunosligining ilmiy jihatdan qayta tadqiq etilishi, uning jahon huquqiy tizimidagi o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, islom fiqhining kelib chiqishi, shakllanish bosqichlari, asosiy manbalari (Qur’on, Sunnat, ijmo, qiyos) hamda ularning huquqiy tizim sifatidagi o‘ziga xos jihatlari tahlil qilingan. Maqolada fiqh ilmining tarixiy rivoji, turli fiqhiy maktablar, xususan, Hanafiy mazhabining shakllanishi va taraqqiyoti hamda Markaziy Osiyo, ayniqsa Farg‘ona vodiysidan yetishib chiqqan fiqhshunos olimlarning ilmiy merosi keng yoritilgan. Tadqiqot natijasida islom huquqining zamonaviy huquqiy-demokratik jamiyat qurilishidagi ahamiyati asoslab berilgan.