“MEN KONSEPSIYASI” TUSHUNCHASINING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK MOHIYATI - Temirоvа Dinоrа Аbdixаfiz qizi, (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada “Men konsepsiyasi” tushunchasining psixologik-pedagogik mohiyati zamonaviy shaxs nazariyalari va ta’lim amaliyoti kesishmasida tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi “Men” haqidagi tasavvurlar tarkibi, ularning shakllanish mexanizmlari hamda o‘quv jarayonidagi tarbiyaviy va rivojlantiruvchi funksiyalarini yaxlit konseptual model sifatida asoslashdan iborat. Metodologiya sifatida nazariy tahlil va sintez, kontent tahlil, komparativ yondashuv hamda tushunchalararo mantiqiy modellashtirish qo‘llanildi. Ilmiy yangilik “Men konsepsiyasi”ni ko‘p qatlamli konstrukt sifatida operatsionallashtirib, uning kognitiv, affektiv, baholovchi va narrativ komponentlari o‘rtasidagi pedagogik jihatdan boshqariladigan bog‘lanishlarni izohlashda namoyon bo‘ladi. Amaliy natija sifatida o‘quvchining o‘zini anglashini qo‘llab-quvvatlovchi pedagogik shartlar, refleksiya va baholash amaliyotlarini muvofiqlashtirish bo‘yicha xulosalar taklif etiladi.