O’zbek adabiyotida lirik qahramon masalasi - Xudoyberganova Durdona Anvarjon qizi, (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada lirik qahramon tushunchasining adabiy jarayondagi o‘rni, uning badiiy tabiatini belgilovchi asosiy omillar hamda lirikaning mazmun va shaklini shakllantirishdagi roli yoritiladi. Lirik qahramonning ichki kechinmalar, ruhiy holatlar, shaxsiy munosabat va estetik qarashlarni ifodalovchi badiiy subyekt sifatidagi xususiyatlari umumiy nazariy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqot lirik “men”ning poetik mazmundagi ahamiyatini ochib berishga, uning adabiy-estetik funksiyasini aniqlashga xizmat qiladi.